Впровадження системи ХАССП в дошкільних закладах та школах є обов’язковою умовою для гарантії безпечного харчування малюків. Окрім того, що принципи ХАССП дають впевненість та гарантії, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних вимог при організації харчування в садочках та школах, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно законодавчих вимог, система управління безпечністю (принципи ХАССП) на цих об’єктах повинна впроваджуватись обов’язково.
Впровадження системи ХАССП в дитячих садках – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана постійно підтримувати принципи системи ХАССП.
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ЗДО для приготування їжі для дітей;
* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
* Особиста гігієна персоналу;
* Правильне прибирання відходів і сміття;
* Відсутність комах;
* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.